Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Dit label wordt bepaald aan de hand van het fossiele energiegebruik, weergegeven in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste. Deze methode is gebaseerd op de Europese CEN-normen.
Energielabel verplicht
Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Het label geeft inzicht in de energieprestatie van de woning en verbetermogelijkheden voor isolatie en installaties. Dat geeft de woningeigenaar handelingsperspectief. Hiermee kan de woning verder worden verduurzaamd, energiekosten worden bespaard en het wooncomfort toenemen. Woningeigenaren zijn verplicht om bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning een definitief energielabel beschikbaar te stellen aan de koper of huurder.
Handhaving per 2022
Het is verplicht om in verkoop- of verhuuradvertenties van een gebouw een geldig afgegeven energielabel te vermelden. Is er nog geen geldig energielabel afgegeven? In dat geval is deze vermelding niet vereist en zal er tot 1 januari 2022 niet worden gehandhaafd op deze verplichting. Is er voor het betreffende gebouw al een geldig energielabel afgegeven? Dan moet deze wel worden vermeld. Let op: tijdens het transactiemoment blijft een geldig energielabel verplicht. Hierop wordt ook vóór 1 januari 2022 op de gebruikelijke manier gehandhaafd.
Neem contact op
Wilt u meer weten over het energielabel dat uw woning heeft? Of wilt u graag tips om uw huidige energielabel te verbeteren? Neem dan direct en vrijblijvend contact op met onze verkoopmakelaars voor de diverse mogelijkheden en aanvullende informatie. Met onze jarenlange ervaring weten wij wat écht werkt.