Woningen gebouwd vóór 1930 dalen aanzienlijk harder in waarde dan nieuwe huizen, omdat ze vaak niet zo energiezuinig zijn. Het lage energielabel weegt nu immers zwaarder dan het vaak karakteristieke uiterlijk van deze huizen. Dit stelt Kadasterdata.nl, een online platform voor woninginformatie dat data gebruikt van onder meer het Kadaster en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
Slechte isolatie
Deze ‘oude’ huizen zijn vaak gebouwd met enkel glas en zijn slecht geïsoleerd. Een energiezuinige woning heeft een hoger energielabel en is dan ook meer waard. Van de woningen gebouwd tussen 1880 en 1929 met het laagste label G ligt de prijs per vierkante meter zo’n duizend euro lager dan huizen met label F of hoger. Een huis met label G uit deze periode was gemiddeld iets meer dan 3.000 euro per vierkante meter waard, een huis met een hoger label ruim 4.000 euro.
Contact opnemen
Verduurzamen door de woning beter te isoleren of dubbel glas aan te brengen verhoogt de energiezuinigheid al snel naar label C of B. Dat is interessant, zeker omdat deze huizen nog altijd erg in trek zijn vanwege de karakteristieke bouwstijl. Wilt u meer weten over het energielabel en de gevolgen voor een woningwaarde? Of wilt u meer informatie over het kopen en/of verkopen van een woning? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.