7
Dylan Mulders Register Makelaar-Taxateur | Partner meer over mij
Marcel Quint Register Makelaar-Taxateur | Partner meer over mij
Michael Nijboer Register Makelaar-Taxateur | Partner meer over mij
Jens Berends NVM Register makelaar I Taxateur meer over mij
Bart Jan van Geemen Kandidaat Register Makelaar-Taxateur meer over mij
Mick Kooy Assistent Register Makelaar-Taxateur meer over mij
Danny Lamers Assistent Register Makelaar-Taxateur meer over mij

Uniek!

Een actuele database met potentiele kopers en verkopers binnen het werkgebied.
Met 3 vestigingen in de regio is Heilbron Makelaardij voor u altijd dichtbij!
Ondanks alle nieuwe technieken blijft makelaardij voor ons mensenwerk.
Onze 8 makelaars maken het graag persoonlijk: bij ons is het traject een feestje.
Heilbron Makelaardij zit kort op de bal en zorgt dat we samen tot het beste resultaat komen.
In totaal meer dan 100 jaar ervaring in de makelaardij

Wat is uw woning waard?

Direct online helderheid over de waarde
Direct berekenen

De waarde van het energielabel

Begin juni heeft minister De Jonge zijn beleidsprogramma ‘versnelling verduurzaming gebouwde omgeving’ gepresenteerd. Daarin wordt de nadruk gelegd op het oppakken van verduurzaming, met als prioriteit energiebesparing. Naast de overheid zijn steeds meer huiseigenaren bezig met het verduurzamen van hun woning. En dat is niet gek, gezien de stijgende energieprijzen en klimaatproblemen. Hierdoor krijgen steeds meer huizen een hoger energielabel. Dat heeft veel invloed op de waarde van een woning.

Effect energielabel

Het aantal huizen met een hoog energielabel stijgt. Inmiddels heeft 25 procent van de verkochte objecten een A-label. Hoewel woningen met slechte labels nog steeds verkoopbaar zijn, concludeerden onderzoekers van de Universiteiten Tilburg & Maastricht vorig jaar al dat een rood energielabel steeds minder opbrengt bij verkoop. Databureau Brainbay heeft in samenwerking met de NVM onderzocht hoe groot de effecten van verduurzaming op de waarde van woningen nu precies zijn. De uitkomst: hoe duurzamer de woning, hoe hoger de woningwaarde. Het onderzoek laat daarbij zien dat élke stap in labelsprong tot een hogere woningwaarde leidt.

Stijgende energiekosten

Logischerwijs heeft de stijging van de energiekosten invloed op de meerwaarde van het energielabel, maar ook een minder krappe woningmarkt zorgt ervoor dat het label belangrijker wordt. Uit het onderzoek van Brainbay blijkt dat in regio’s waar er een ruimere woningmarkt is, waar er dus meer te kiezen valt in het woningaanbod, de meerwaarde van energielabels stijgt. Hiervoor is een logische verklaring: in een regio waar minder krapte bestaat, kan een koper kieskeuriger zijn. Mocht men de keuze hebben, dan kan duurzaamheid een belangrijke factor zijn. Met veel krapte op de woningmarkt stellen mensen minder eisen. Ongeacht het energielabel is de krapte dan weer leidend.

Hoger energielabel

Ook blijkt dat de waarde van het label versterkt wordt bij vrijstaande huizen met een ouder bouwjaar. Hoe duurder de benodigde energiebesparende maatregelen voor een bepaald huis zijn om een hoger energielabel te realiseren, hoe meer dit doorwerkt in de meerwaarde. Een hoger energielabel heeft overigens niet alleen effect op de waarde van de woning, het kan ook invloed hebben op de hypotheek ervan. Sommige hypotheekverstrekkers geven namelijk rentekorting als je een beter energielabel hebt. Hierdoor kunnen je maandlasten lager worden. Daarnaast zorgt een hoger energielabel natuurlijk ook voor een besparing op je stookkosten, iets wat een bewoner direct terugziet in je portemonnee.

Neem contact op

Een hoog energielabel heeft dus een zeer positief effect op de waarde van uw woning. Wilt u meer weten over het energielabel of het verhogen hiervan? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor u klaar! Ook geven wij graag extra tips om uw woningwaarde te verhogen.

Altijd op de hoogte blijven? Schrijf u in en ontvang het laatste nieuws in uw mailbox